Jussi Rekosen ja Erkki Teittisen Mielensäpahoittaja saavutti poikkeuksellisen suosion.

KSML 16.6 Tomi Tuomaala

Pelkästään heinäkuussa luvassa 22 keikkaa!

Teatteri: Jussi Rekosen ja Erkki Teittisen Mielensäpahoittaja saavutti poikkeuksellisen suosion.

Kulttuuri 16.06.2014JyväskyläTomi TuomaalaPeräti harvinaislaatuinen menekki on kohdannut Jussi Rekosen ja Erkki Teittisen Mielensäpahoittaja-esitystä. Teatteri Reten (”Re” niin kuin Rekonen ja ”Te” niin kuin Teittinen”) näytelmä pohjautuu Tuomas Kyrön suosittuihin kirjoihin ja kolumneihin. Pelkästään heinäkuussa Retellä on peräti 22 keikkaa.

Saman kuun loppuun mennessä Rekonen ja Teittinen ovat esittäneet Mielensäpahoittajaa viitisenkymmentä kertaa. Se on harvinaisen suuri määrä mille tahansa kiertue-esitykselle, ja aivan jättiläismäinen määrä keskisuomalaiselle kiertue-esitykselle.

– Onneksi heinäkuussa peruuntui yksi esitys. Tuli vapaapäivä, Rekonen sanoo.

Rekonen ja Teittinen ovat pitkän linjan teatteriherroja. Rekonen työskentelee tällä hetkellä Muuramen Riihivuorella toimivan Aploodi-teatterin tuottajana, aiemmin hän oli Eurooppa Neljän tuottaja. Teittinen oli aikanaan Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä, sittemmin hän on työskennellyt Eurooppa Neljässä ja lukuisissa muissa ryhmissä.

Mielensäpahoittajan ensi-ilta oli marraskuussa, ja talvikauden parissakymmenessä esityksessä yleisöä riitti. Kesä on kuitenkin ihan eri juttu.

– Kesäteattereissa esiintyminen on toisenlaista ja haasteellisempaa. On todella mielenkiintoista lähteä kokeilemaan, miten esitys yleisöä kesällä kiinnostaa, Teittinen sanoo.

Teatteri Reten Mielensäpahoittaja on kevyt liikuteltava, eivätkä olosuhdevaatimukset ole hirmuisia. Tarvittavaksi näyttämön kooksi ilmoitetaan ”4×4 m tai sopimuksen mukaan”. Esityksen kokoamiseen kerrotaan kuluvan tunti ja purkamiseen toinen.

– Ajateltiin, että voidaan mennä melkein mihin tahansa. Ei me korkealta pudota: korkeintaan hukkaan menee hieman aikaa ja bensaa, vaikka paikalle ei tulisi ketään, Rekonen sanoo.

Kyrön tekstien pohjalta tehdyt näytelmät ovat olleet hyvin suosittuja ympäri maata.

– Se puhuttelee kaikenikäisiä, yllättävän hyvin myös nuoria, jotka näkevät siinä omat vanhempansa tai isovanhempansa. Mökkinaapurini 10-vuotias tyttö kävi katsomassa esityksen ja kysyi sen jälkeen, että ”tuleeko minunkin isästäni vanhana noin itsepäinen”, Teittinen sanoo.

Mielensäpahoittaja voi Rekosen mukaan olla lähes ”ikuista” ohjelmistoa.

– Se on niin kuin hyvä bändi. Se voi olla hiljaa 3–4 kuukautta ja lähteä taas keikoille. Minun puolestani se voi olla ohjelmistossa vaikka 20 vuotta, jos vain pää pysyy kunnossa, sanoo kuusikymppinen Teittinen.

Uuttakin Teatteri Reteltä on tulossa: syksyllä saa ensi-iltansa näyttelijänä ja radiotoimittajana (sekä Kyrön tapaan radiopakinoitsijana!) tunnetun Mikko Maasolan esikoisnäytelmä työnimeltään Ammattimiehet.Siinä kylän pappi pitää huoltoaseman baarissa vapaamuotoista vastaanottoa, mutta ainoa joka koskaan saapuu paikalle on tuttu taksikuski.

– Se on ihan selkeästi serkkutason sukua Mielensäpahoittajalle. Siinä ihmetellään ajan ilmiöiden päättömyyttä ja kuullaan kahden aikuisen miehen pohdiskelua elämästä, Maasola sanoo.

Tästäkin näytelmästä tulee kevyesti liikuteltava kiertue-esitys, jossa esiintyvät Rekonen ja Teittinen.

Mielensäpahoittajaa esitetään kesä–heinäkuussa Kannonkoskella, Riihivuoressa, Saarijärvellä, Pylkönmäellä, Petäjävedellä, Keuruulla, Viitasaarella ja muutamalla Jyväskylästä lähtevällä Rhea-laivan risteilyllä.

Onneksi yksi esitys peruuntui. Tuli vapaapäivä.